GRYKA I MIÓD GRYCZANY

foto_06W zeszłym roku po raz pierwszy pozyskaliśmy miód gryczany. Bardzo nam przypadł do gustu. Dlatego postanowiliśmy i w tym taki miód pozyskać. Zasialiśmy z tatą w ubiegłym tygodniu grykę na dosyć dużym areale pola. Powinna być z tej uprawy podwójna korzyść – miód i nasiona, z których robi się kaszę gryczaną. Zobaczymy, co z tego wyjdzie i jak to będzie wyglądało w praktyce. Sezon wszystko zweryfikuje.

Miód gryczany w stanie płynnym ma kolor ciemnoherbaciany i silny zapach kwiatów gryki. W smaku jest ostry, lekko piekący. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach, po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. W skrystalizowanym miodzie często pojawiają się w górnej części słoika, na powierzchni miodu i w pobliżu ścianki pęcherzyki powietrza, zlewające się w duże powierzchnie. Czasami po skrystalizowaniu na jego powierzchni tworzy się warstwa miodu rzadkiego, nieskrystalizowanego, dokładnie oddzielona od części skrystalizowanej, jest to zjawisko całkowicie normalne.

Gryka tuz po skiełkowaniu

Gryka tuż po skiełkowaniu

Nasiona przygotowane do wysiania

Nasiona przygotowane do wysiania

 

 

 

 

This entry was posted in O miodzie i nie tylko and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to GRYKA I MIÓD GRYCZANY

  1. aga says:

    Z chęcią zobaczyłabym aktualne zdjęcie gryki. Dobrze rośnie a może już kwitnie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *