KIT PSZCZELI

 

Dokładnie odważona porcja propolisu.

Dokładnie odważona porcja propolisu

Chciałbym pokazać czytelnikom, że korzyścią płynącą z hodowli pszczół jest nie tylko pozyskiwanie miodu, ale także możliwość stosowania apiterapii – leczenie chorób produktami pszczelimi, stosowane w medycynie naturalnej. W tym wpisie skupię się na kicie pszczelim. Pozyskiwanie go to bardzo żmudna i ciężka praca. Propolis trzeba zeskrobywać z ramek, kratek odgrodowych, ścian uli i generalnie wszystkiego, co było w ulu. Przesiewamy go potem w celu wyodrębnienia 2 frakcji – drobnej w postaci pylistej i grubszej w postaci grudek i bryłek. Najlepszym sposobem jego wykorzystania  jest sporządzenie nalewki. Zanim jednak przedstawię nasz przepis na nalewkę krótka definicja znaleziona w internecie:

Gotowe składniki na nalewkę

Gotowe składniki na nalewkę

Propolis, zwany także kitem pszczelim, jest używany przez pszczoły do wewnętrznego uszczelniania ula. Ma on stanowić ochronę przed najdrobniejszymi patogenami, jak bakterie czy grzyby. Posiada właściwości bakteriobójcze. Jest substancją lepką, o brunatnej barwie. Wyglądem przypomina żywicę. Doskonale rozpuszcza się w alkoholu etylowym, pozwalając w ten sposób przyrządzić lekarstwa w warunkach domowych. Polecany osobom często zapadającym na grypę. Dotychczas wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w skład propolisu. Wśród poznanych składników propolisu znajdują się m.in. substancje z grupy: flawonoidów, kwasów fenolowych, estrów aromatycznych, alkoholofenoli, ketofenoli, kumaryny, lipidów, a także biopierwiastki, witaminy i związki białkowe. Na podstawie obecnych badań uważa się, że skuteczność działania propolisu stanowi sumę działań wszystkich składników mikrobiologicznie aktywnych.

Świeżo przyrządzona nalewka.

Świeżo przyrządzona nalewka

Nalewka z propolisu. Do 200 ml spirytusu etylowego z dodatkiem 50 ml wody (co daje 250 ml rozrobionego alkoholu) wsypać 50 g kitu pszczelego. Szczelnie zamkniętą nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 tygodnie, codziennie mieszając. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemniej butelce lub ciemnym miejscu.

LECZNICZE ZASTOSOWANIA NALEWKI PROPOLISOWEJ

  1. Przy stanach zapalnych (nawet z występowaniem gorączki) – 3 x dziennie 30 kropli nalewki propolisowej.
  2. Przy stanie zapalnym gruczołu krokowego (prostacie) – 1 x dziennie 30 kropli.
  3. Przy chorobie nadciśnieniowej – 1 x dziennie 30 kropli, aż do unormowania ciśnienia.
  4. Przy zapaleniu nerek i wątroby – 2 x dziennie po 40 kropli w 100 ml wody co drugi dzień.
  5. W okresie klimakterium – 1 x dziennie 10 kropli.
  6. Przy owrzodzeniach żołądka i jelit oraz guzach – na czczo mieszanina 100 ml ciepłego mleka z dodatkiem 40 kropli nalewki propolisowej.
  7. Przy anginie, katarze, zapaleniu gardła oraz przeziębieniach, a także w celach profilaktycznych w okresie zagrożenia tymi chorobami – przepłukiwać gardło roztworem 40 kropli nalewki propolisowej i 200 ml ciepłej wody oraz popijać roztwór kilka razy w ciągu dnia.
  8. Przy bólach żołądka –  100 ml ciepłej wody z dodatkiem 50 kropli.

    Nalewka zostawiona do klarowania

    Nalewka pozostawiona do klarowania

  9. W przypadku gruźlicy – 3 x dziennie 30 kropli na łyżeczkę cukru, a ponadto 2 x w tygodniu inhalacje ze 100 kropli nalewki propolisowej i 0,25 litra wrzącej wody.
  10. Przy objawach grzybicy skóry i egzemie – miejsca zaatakowane (np. pomiędzy palcami stóp) delikatnie smarować nalewką propolisową.
  11. Przy wszelkich ranach i uszkodzeniach skóry – delikatnie smarować nalewką. Jeżeli alkohol drażni, można zastosować maść propolisową.
  12. Na trudno gojące się rany i odleżyny – miejsca obolałe zmywać naparem z ziela rzepiku pospolitego, a następnie smarować kilkakrotnie nalewką propolisową. Rana powinna obeschnąć.
  13. Przy oparzeniach (szczególnie pierwszego stopnia) – kilkakrotnie smarować nalewką propolisową. Dzięki temu nie występują pęcherze.
  14. Na odciski (nagniotki) i zgrubienia skóry – przed snem przykładać małe tamponiki nasycone roztworem propolisu (uwaga na pościel – można pobrudzić). Na dzień stosować maść propolisową z dodatkiem kwasu salicylowego.
  15. Przy podrażnieniach po goleniu – skórę twarzy nacierać roztworem z 40-50 kropli nalewki propolisowej i 100 ml ciepłej wody.
  16. Przy paradontozie i ropieniu dziąseł – 3 x dziennie przecierać dziąsła tamponem nasyconym roztworem propolisu lub płukać 10 kroplami na kieliszek wody.


This entry was posted in O miodzie i nie tylko, Porady and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to KIT PSZCZELI

  1. Tomek says:

    Potrzeba chyba kilku lat żeby zadowolić się skromną porcja propolisu. Ciekawy artykuł
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *