Lipowe sezamki ze słonecznikiem

Domowe sezamki są bardzo proste do wykonania, a jednocześnie pyszne. Poza składnikami trzeba przygotować 2 arkusze (ok. 40 × 40 cm) papieru do pieczenia, wałek do ciasta oraz stolnicę lub wystarczająco dużą deskę.

Ziarna sezamu (ok. 200 g) prażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Trzeba to robić powoli i mieszać ziarenka, bo lubią się przypalać, a wtedy są niesmaczne.

Następnie to samo robimy z ziarenkami słonecznika (50 g).

Gdy już mamy przygotowane ziarna, do garnuszka wsypujemy cukier (120 g) i wlewamy wodę (30 ml).  Garnek stawiamy na malutkim palniku i doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru. Cukier musi się całkiem rozpuścić, ale trzeba cały czas ostrożnie mieszać.

Następnie dodajemy miód (80 g) i gotując na wolnym ogniu, doprowadzamy do delikatnej karmelizacji. Masa nie może się za bardzo skarmelizować. Gdy osiągnie kolor złoty, a po całym domu rozejdzie się zapach lipowego miodu, garnek zdejmujemy z ognia. Wsypujemy do niego kolejno ziarenka sezamu, słonecznika i ekspandowane nasiona amarantusa (ok. 30 g).  Można również dodać pokrojone drobno orzechy lub suszone owoce żurawiny.

Ciepłą masę należy wyłożyć na jeden z arkuszy przygotowanego wcześniej papieru. Przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na dość cienki (ok. 0,5 cm) placek.

Zanim placek całkiem ostygnie trzeba zdjąć papier w góry.

Jeśli ktoś jest w stanie czekać, powinien to zrobić, bo jego cierpliwość zostanie nagrodzona chrupiącymi sezamkami. Jeśli nie jest to możliwe, placek kroimy w dowolne kształty i konsumujemy bez chrupania. 🙂

Smacznego!

This entry was posted in Kulinaria and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *