MIÓD podstawowe wiadomości

A co to właściwie jest miód?

Miód wg dyrektywy Unii Europejskiej 2001/110EC jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają, łącząc ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny, lepki lub skrystalizowany.  Miód dzieli się na nektarowy (zwany dalej kwiatowym) oraz spadziowy.

 To by było na tyle biurokratycznej gadaniny – teraz trochę prawdy o miodzie

Miód zawiera cukry proste (glukoza i fruktoza), białka (typu globuliny i albuminy), enzymy (inhibina), kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy (A, B2, C, PP) i barwniki. W jego 100 g  znajduje się ok. 5 mg wapnia, 16 mg fosforu, 0.9 mg żelaza, 5 mg magnezu oraz wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar, pallad, wolfram, glin, cynk, cyna i inne mikroelementy. O smaku miodu decydują głównie kwasy organiczne, o zapachu – olejki eteryczne, a o kolorze – barwniki (flawony, antocjany, karotenoidy, chlorofil). Miody mają szeroką gamę kolorów, od białego przez kremowy, żółty aż do brązowego, a nawet zielonkawego. Jasne są delikatniejsze w smaku, ciemne – zazwyczaj ostrzejsze.

Pszczoły gromadzą miód w plastrze i tam on dojrzewa. W zależności od surowca, z którego powstał wyróżnia się miody:

  • nektarowe (kwiatowe)
  • spadziowe
  • mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą. W postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci skrystalizowanej krupiec.

Przy pewnym doświadczeniu każdy może sam ocenić jakość miodu:

Smak  – naturalnie powinien być słodki, nie może zawierać żadnych metalicznych posmaków ani innych mocno wyczuwalnych zmian. Świadczyć one mogą o niewłaściwym postępowaniu z miodem lub złym przechowywaniu.   

Widok – ocenia się barwę i konsystencje. Patokę ocenia się w świetle przechodzącym (pod światło ), a krupiec w świetle odbitym (ze światłem).

Zapach – ocenia się, wąchając lekko podgrzany miód. Nie powinien on zawierać żadnych obcych zapachów, np. kwaśnych, stęchłych lub zapachu drożdży (może to świadczyć o złej jakości).

 


This entry was posted in O miodzie i nie tylko and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to MIÓD podstawowe wiadomości

  1. Mateusz says:

    No tak, najlepiej sprawdzać miód organoleptycznie ;). A tak na serio, to wszystko się zgadza, ale warto jeszcze dodać, że na półce w większości sklepów można znaleźć teraz miody bardzo tanie, na których etykietach znajduje się małym drukiem informacja (cytuję z pamięci, więc mogę nie być dokładny co do konkretnych słów, ale na pewno dokładny co do sensu): „mieszanina miodów z krajów Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej”. I jakoś większość konsumentów się nie zastanawia, co to oznacza MIESZANINA. Pojawiają się informacje o dolewaniu taniego „miodu” chińskiego do produktu (Chiny są poza UE). Na ile to faktycznie miody nektarowe a na ile buraczane (po przerobieniu syropu cukrowego) to już się nikt nie zastanawia.
    Ludzie chcą miodów złotych o płynnej konsystencji i nie obchodzi ich, jak to się dzieje, że miód nie krystalizuje się przez pół roku. Miód ma pachnieć łąką i słodyczą, ale naturalny miód ma swój specyficzny aromat (wystarczy stanąć przy ulu i powąchać, jak pachnie dookoła). Już zupełnie inną bajką są tzw. ziołomiody (gdzie określenie miód jest wręcz nieuprawnione). Piszę to też jako konsument, bo jak człowiek założy pasiekę, to dopiero wtedy orientuje się, jak dawał się robić w konia i czego sam oczekiwał nie mając pojęcia, na czym pszczelarzenie polega.
    Dlatego trzeba do znudzenia przypominać, czym jest miód naturalny i za to Wielkie Dzięki Leszku.

  2. Agnieszka B. says:

    Od kilku lat uświadamiam znajomych, jak powinien wyglądać prawdziwy miód. No i ważna informacja (coraz częściej rozpowszechniana), że miód w gorącym płynie traci właściwości lecznicze i zostaje właściwie sam cukier.
    Patoka i krupiec… ciekawe :). Czekam na kolejne wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *