Sałatka owocowa

Zrobiło się ciepło, a na targu coraz więcej owoców. I właśnie z miłości do słońca, miodu i truskawek postanowiliśmy dziś podzielić się naszym sekretnym przepisem na orzeźwiającą sałatkę owocową. W dzisiejszej odsłonie w roli głównej wystąpią truskawki.

Do sałatki wykorzystamy również: kiwi, banany i jabłka, ponieważ chcemy, aby nasza sałatka była kolorowa. My użyjemy po 2 sztuki każdego owocu, ale ilość i proporcje są naprawdę dowolne.

Zachęcamy, by puścić wodzę fantazji i przygotować sałatkę ze swoich ulubionych owoców.  W upalne dni świetnie sprawdzają się soczyste arbuzy, melony, gruszki i winogrona. Pokrojone owoce (kroimy dowolnie i nie zbyt drobno) wrzucamy do dość sporej miski, aby można je było swobodnie wymieszać. Jeśli używamy arbuza, jego skóra może nam posłużyć za efektowną miskę.

Do sałatki potrzebny jest sos. My dziś użyjemy do jego przygotowania soku z połowy cytryny, miodu lipowego (nasz ulubiony), cynamonu i imbiru.

W soku z połowy cytryny rozprowadzamy łyżkę miodu. Następnie dodajemy imbir (u nas odrobina) i cynamon (u nas pół łyżeczki do kawy).  Proporcje przypraw należy dostosować do własnych upodobań, pamiętając, że używane przyprawy są bardzo aromatyczne.

Do sosu świetnie nadają się też roztarte goździki. Można dodać zmiażdżone truskawki, wtedy jednak kolor sosu może zdominować sałatkę.

Owoce zalewamy rozmieszanym sosem i delikatnie mieszamy. W sumie można już jeść, ale sałatka będzie o wiele smaczniejsza po schłodzeniu.  Smacznego!

 

This entry was posted in Kulinaria and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *