Sprzedaż miodu

Miód wielokwiatowy wiosenny

naturalny miód nektarowy

Miód wielokwiatowy wiosenny koloru jasnego. Miód bardzo szybko krystalizujący. Po skrystalizowaniu posiada bardzo drobne kryształki. W zapachu i smaku delikatny, polecany dla dzieci. W skład miodu wiosennego wchodzi głównie nektar z rzepaku, akacji, jabłoni, wiśni, mniszka czereśni, porzeczek, agrestu oraz pozostałych wczesnych pożytków kwitnących w naszych ogrodach i sadach.
Miód wiosenny jest naszym pierwszym towarowym miodem, od którego rozpoczynamy miodobrania w danym roku.

 

 

DSCN3260

 

 Miód mniszkowy

naturalny miód nektarowy

Miód mniszkowy – należy do bardzo szlachetnych i niekiedy trudny do zdobycia, niektórzy nazywają go miodem majowym, powstaje z nektaru mniszka lekarskiego Teraxacum officinale potocznie zwanego mleczem polnym. Miód mniszkowy ma jasnożółty kolor, delikatny smak i mocny wyczuwalny aromat, podobnie jak kwiaty, działa dobroczynnie na wątrobę i cały układ pokarmowo-trawienny, zalecany jest przy długotrwałym przyjmowaniu leków jako środek osłonowy, miód mniszkowy leczy stany zapalne nie tylko żołądka, ale również zapobiega stanom zapalnym wątroby, przewodów i woreczka żółciowego oraz przy niestrawnościach i zaburzeniach pracy nerek. Miód mniszkowy stanowi ponadto cenne uzupełnienie kuracji wspomagającej leczenie schorzeń reumatycznych, niedokrwistości z niedoboru żelaza orazi stanów wyczerpania psychofizycznego.

 

Miód rzepakowy

naturalny miód nektarowy

Miód rzepakowy koloru jasnokremowego. Miód szybko krystalizujący, o bardzo dużej zawartości glukozy. Łatwo przyswajalny przez nasz organizm, polecany dla osób mających problemy sercowe oraz do słodzenia porannej kawy :). Kto raz spróbuje, ten się dowie i wszystkim powie :). Smacznego.

 

 

Miód lipowy

naturalny miód nektarowy

Miód lipowy – w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożóttej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na białożółte do złocistożółtego. Pod względem konsystencji i barwy miód lipowy w stanie płynnym przypomina olej rycynowy. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. W smaku jest on dość ostry, często lekko gorzkawy.

Miód lipowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, silnym działaniu na drobnoustroje. Polecany jest także w chorobach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zawarte w nim olejki eteryczne wywierają łagodne działanie rozkurczające i uspokajające, co jest szczególnie cenne u osób z chorobami serca i naczyń.

Dużą skuteczność miodu lipowego zanotowano w leczeniu schorzeń układu nerwowego, między innymi w nerwicach, nadmiernym podnieceniu nerwowym, stresie i bezsenności.

 

Miód wielokwiatowy z lata

naturalny miód nektarowy

Miód wielokwiatowy z lata w odróżnieniu od miodów wiosennych charakteryzuje się silnym aromatem i smakiem. Występujący o tej porze mniejszy pożytek pozwala pszczołom poświęcić więcej czasu na obróbkę nektaru, dlatego miody z lata zawierają więcej pszczelich enzymów.

 

 

 

 

Miód gryczany

naturalny miód nektarowy

Miód gryczany w stanie płynnym koloru ciemnoherbacianego. Posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Nasze małe robotnice, stojąc w bezpośrednim sąsiedztwie uprawy gryki, pozyskują czysto odmianowy miód gryczany.
Spośród miodów nektarowych miód gryczany posiada największe właściwości bakteriostatyczne na bakterie Gram(+) i Gram(-). Zalecany przy niedoborze żelaza i magnezu.

 

 

 

8 Responses to Sprzedaż miodu

  1. Mateusz says:

    To musi być jednak fajne uczucie, kiedy okazuje się, że udało się sprzedać wszystko, co dziewczyny wyprodukowały w sezonie. Udaje się Wam rozdzielać gatunki miodu ze względu na pożytki, czy także wozicie ule?

  2. Leszek P. says:

    Tak jak widać posiadamy różne gatunki miodu. Rozróżniamy je po pożytkach. Jeszcze nie wozimy naszych uli, natomiast staramy się urozmaicać pożytki w naszej najbliższej okolicy. W przyszłym roku sami zamierzamy zasiać grykę. Mamy zamiar o tym informować i pokazywać filmiki z tego przedsięwzięcia na naszym blogu.

  3. Janusz.l says:

    dzięki, wszedłem ,tu przypadkowo -macie ciekawy blog.

  4. MarekL says:

    Trudno było znaleźć pasiekawierzbie.pl w google, strona ciekawa, zasługuje na lepsze pozycje w wyszukiwarkach. Pozycjonowanie w 2015 stało się skomplikowane, jest coś co ci się napewno przyda, poszukaj sobie w google – niezbędnik dla każdego webmastera

  5. pszczelarka says:

    Przepraszam z góry za opinię, ale zdjęcie miodu lipowego jest fatalne i na pewno nie zachęca do kupna i spożywania tego miodu. Widać, że miód ten został rozgrzany, bo na pewno nie wygląda to na naturalną krystalizację.

    • logik says:

      widać znawczynię ale chyba nie od miodu – niestety droga pani tak przebiega normalna krystalizacja miodu lipowego

  6. pszczelarka says:

    Poza tym miód lipowy znajduje szczególnie zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przeziębień, gdyż ma właściwości antybiotyczne, przeciwkaszlowe. Przy chorobach serca i układu krwionośnego polecane są miody rzepakowy i gryczany.

    • Leszek P. says:

      Witam dziękuję za opinie. Całkiem nieźle się sprzedaje nasz miodek lipowy. Ten na zdjęciu nie był akurat podgrzewany. Jednak w sprzedaży mamy również miody dekrystalizowane. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *