Syrop miodowo-ziołowy na suchy kaszel

Dziś będzie mniej kulinarnie, a bardziej leczniczo. Powodem jest suchy kaszel i drapanie w gardle, które nas obudziły stanowczo za wcześnie jak na sobotę. Idzie wiosna, za oknem roztopy, a to sprzyja przeziębieniom i kłopotom z gardłem. Nie trzeba pędzić do apteki, żeby sobie pomóc.

Wystarczy mieć:

1 małą cebulkę

1/2 łyżki suszu szałwii (nasza urosła przy pasiece)

1/2 łyżki suszonego tymianku

1/2 szklanki wody

2 porządne łyżki miodu

Pokrojoną w prążki cebulkę, szałwię i tymianek zalewamy wodą w garnuszku i podgrzewamy pod przykryciem na niewielkim płonieniu (najlepiej na płytce), nie gotując, przez ok. 30 min. Następnie studzimy, cedzimy i dodajemy miód. Najlepiej zlać wywar od razu do słoiczka. Będzie dobrze rozprowadzić miód. Syrop można pić nawet 5 razy dziennie po łyżeczce. Ulga gwarantowana 🙂

 

 

This entry was posted in Kulinaria and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *