Sok z imbiru ma właściwości przeciwzapalne, niszczy bakterie i zatrzymuje ich rozwój, dlatego okazuje się bardzo przydatny w sezonie grypowym. Ponadto, ten preparat:
Imbir jest najlepszy dla organizmu, gdy jest stosowany w postaci surowych soków (np. smoothie).
Sok z imbiru może być prawdziwym źródłem witamin, pierwiastków i innych materiałów bioaktywnych. Oprócz gingeroli, cynfolii i oleożywicy imbirowej dostarcza w dodatku między innymi niacynę, kwas foliowy, witaminy C, E, A, B6 i K, a także potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk, które mogą być konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Liczne zalety soku z imbiru, a konkretnie jego atrybuty antybakteryjne, antywirusowe, przeciwobrzękowe, odchudzające i rozgrzewające, a także znacznie podnoszące walory smakowe potraw powodują, że jest on naturalnym antybiotykiem, który znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, kuchni, kosmetyce, produkcji piwa, a nawet wewnątrz roślin. Co ciekawe, jest on również interesującym afrodyzjakiem.
Imbir i tym samym sok z imbiru są bardzo pomocne w trakcie sezonu przeziębień i grypy, ponieważ często wspomagają układ odpornościowy. Niszczy on i hamuje rozwój bakterii i grzybów, a także stymuluje białe krwinki odpowiedzialne za walkę z wirusami. Ma również właściwości wspomagające utrzymanie ciepła i zwiększające pocenie się, co jest niezbędne w przypadku grypy, a także poprawia krążenie krwi poprzez uelastycznienie krwiobiegu. Oprócz naturalnego działania antybiotycznego, ma korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, bo wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Może również łagodzić mdłości, skurcze menstruacyjne, bóle stawów i głowy. Syrop z imbiru odegra również ogromną rolę w pobudzeniu układu odpornościowego i walce z przeziębieniami, a także grypą. Pamiętaj, że zawsze należy odpoczywać, a betnero.sc bardzo w tym pomaga.
Syrop przechowujemy w lodówce do tygodnia. Warto dodać, że będzie on aromatyzowany wspaniałymi przyprawami, takimi jak cynamon, kurkuma, a może posiekany czosnek.
Imbir to cenna roślina, która od tysięcy lat wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. Należy do rodziny imbirowatych (Gingeraceae), która jest uprawiana w wielu częściach świata, m.in. w Indonezji, Tajlandii, Nepalu, Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Imbir posiada grube, mięsiste kłącze, które wykorzystywane jest zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych.
Imbir jest silnym antyoksydantem, ma właściwości bakteriobójcze, a także przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wspomaga walkę z bólami reumatycznymi, a także może pomóc w leczeniu migren i bólów menstruacyjnych. Może nawet zmniejszyć ból zęba. Sok z imbiru pomoże, gdy mamy problemy trawienne, łagodzi bóle brzucha i zwiększa apetyt, obniża również cholesterol w naczyniach krwionośnych. Jako środek odchudzający ma genialny wpływ na przemianę materii. Jest znany z tego, że zapobiega nudnościom i wymiotom i może być używany jako środek zapobiegający chorobie lokomocyjnej. Ponadto, sok z imbiru działa nawet stymulująco na układ krążenia.
Sok z imbiru może być środkiem wspomagającym nasz system odpornościowy. Może zwalczać objawy przeziębienia i grypy, zmniejszać kaszel, zapalenie gardła, a także zapalenie oskrzeli. Jako składnik balsamu, który dezynfekuje jamę ustną i gardło, dzięki czemu zwalcza stany zapalne gardła czy dziąseł.
Syrop z imbiru jest ważnym naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Do przygotowania syropu potrzebujemy 35 kg świeżego imbiru, dwie cytryny, a także miód. Najpierw należy obrać imbir i zetrzeć go na tarce. Później zalewamy imbir litrem bardzo ciepłej wody, dostarczamy sok z dwóch cytryn, a na samym końcu dostarczamy parę łyżek miodu. Warto pamiętać, aby nigdy nie dodawać miodu do zbyt gorącej wody, gdyż w temperaturze powyżej 60 stopni traci on całe mnóstwo swoich leczniczych właściwości. Tak przygotowaną miksturę wymieszajmy, przelejmy do słoiczka i przechowujmy w chłodnym miejscu. Możemy nawet dodać inne składniki do syropu imbirowego, aby wzmocnić jego działanie.