Ludzie nauczyli się gotować zboża od czasu odkrycia rolnictwa. Kasza jaglana jest zatem uważana za jedną z najstarszych form żywności przetworzonej. Z biegiem lat stało się jasne, że takie potrawy nie tylko sycą nasze ciała, ale przynoszą też ogromne korzyści. Poznajmy najpopularniejsze płatki śniadaniowe.
Ulubione angielskie płatki śniadaniowe mają wiele zalet. Na szczycie listy znajduje się zrównoważony kompleks witamin i minerałów oraz wysoka zawartość błonnika. Płatki owsiane pomagają oczyścić ściany jelit i wypłukać cholesterol. Długotrwałe uczucie pełności jest szczególnie doceniane przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Obecność glutenu amortyzuje błony śluzowe żołądka, łagodząc objawy wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka. Ponadto płatki owsiane nadają skórze gładkość, czystość i równomierny koloryt.
Proso to lekko przetworzone ziarno prosa, które zachowuje kluczowe właściwości zdrowotne, w tym błonnik. Proso jest bogate w tłuszcze roślinne. Są one w stanie oczyszczać naczynia krwionośne, eliminować antybiotyki i zatrzymywać wodę w komórkach skóry. Ten ostatni aspekt jest szczególnie istotny dla osób, które chcą zachować młodość i urodę na dłużej. Witamina D wzmacnia włosy i płytki paznokci.
Mimo że jęczmień jest tani, jest nadal przydatny i dobrze smakuje, jeśli jest odpowiednio przygotowany. Perła jest wytwarzana w procesie przetwarzania ziaren jęczmienia. Główną cechą kaszy jęczmiennej perłowej w porównaniu z innymi rodzajami kleików są jej silne właściwości antybakteryjne i pobudzanie aktywności mózgu. Duża ilość białka i moc rewitalizująca sprawiają, że kaszka ta jest niezastąpiona dla sportowców, żołnierzy i osób aktywnych. Zauważono również zdolność prosa do zwalczania toksyn i produkcji kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność skóry.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z pozytywnego wpływu tego stosunkowo nowego w wielu regionach zboża na organizm człowieka. Quinoa można kupić w większości supermarketów. Jej stosunkowo wysoka cena jest z nawiązką rekompensowana przez jej korzystne właściwości. Wegetarianie i sportowcy z pewnością docenią wysoką zawartość białka i doskonałą przyswajalność. Brak glutenu chroni przed reakcjami alergicznymi. Równie ważne są witaminy A, B, C i E, a także wapń, fosfor, żelazo, cynk i inne minerały.
Najbardziej znane i rozpowszechnione zboże jest szczególnie lubiane przez Azjatów i Hindusów. Konsumenci w tych krajach wolą włączać do swojej diety nierafinowany ryż brązowy, podczas gdy Europejczycy są przyzwyczajeni do białych odmian. Biorąc pod uwagę fakt, że łuska stanowi najważniejszą część ziarna, ryż brązowy przewyższa ryż biały pod względem korzyści zdrowotnych. Ogólna wartość kaszki ryżowej polega na wzbogaceniu jej w węglowodany i białka, które są odpowiedzialne za zaspokajanie głodu przez dłuższy czas. Ponadto zawiera dużą ilość kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz osiem aminokwasów. Kaszka ryżowa jest wskazana dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi wynikającymi z obecności glutenu. Niskokaloryczne dania z ryżu są niezastąpione dla osób na diecie.